Overitelj digitalnih potrdil na Ministrstvu za javno upravo
Tržaška cesta 21
1000 Ljubljana
Slovenija

 

Vlada RS MJU Domov English Domov

Nameščanje komponente Proxsign 2.1.3.89 v operacijski sistem OS X

Druga generacija podpisne komponente Proxsign se namesti kot samostojna aplikacija v operacijskem sistemu in ni odvisna od vrste in verzije brskalnika. Komponenta uporablja potrdila iz shrambe Keychain in shrambe brskalnika Firefox. Če se vaše potrdilo nahaja v obeh shrambah, komponenta uporablja shrambo Keychain tudi, kadar delate s Firefoxom. Pomembno je, da imate v shrambi, v kateri komponenta najde vaše osebno potrdilo, nameščeno tudi korensko potrdilo in morebitna vmesna potrdila izdajatelja vašega osebnega potrdila.

 • Pred namestitvijo omogočite nameščanje programov na vašem računalniku. Koraki so naslednji:

  znak jabolko (levo zgoraj) -> System Preferences... -> Security & Privacy -> General -> Allow apps downloaded from: -> Anywhere (za aktiviranje izbire mora biti ključavnica levo spodaj odprta, kar naredite s klikom na ključavnico in vnosom sistemskega gesla.)

  Za samo namestitev kliknite ustrezno povezavo pod Namestitev komponente tu spodaj. Po namestitvi podpisne komponente vam svetujemo, da nastavitve varnosti povrnete na stanje pred nameščanjem podpisne komponente.

 • Ko je komponenta nameščena, jo morate še zagnati. To storite iz mape "Applications" ali "Launchpad"-a (oz. lokacije kamor ste jo namestili) preko ikone "SETCCE proXSign". Če uporabljate Firefox, ga morate po prvem zagonu komponente ponovno zagnati, da naloži sveže potrdilo komponente.

  Po zagonu komponente se v menijski vrstici na zaslonu desno zgoraj pojavi zelena ikona () in odpre se osnovno okno komponente.

  Preko gumba "Settings" lahko nastavite, da se ta zažene vsakič ob zagonu sistema (kljukica pri "Autostart"),

 • Za podpisovanje v aplikacijah, ki v podpis pošiljajo odtise dokumentov (eVEM, E-uprava, sodišče) morate imeti tudi potrdilo izdajatelja SIGOV-CA.

  Pri korenskih in vmesnih potrdilih, ki jih nameščate, morate označiti, da je izdajatelj vreden zaupanja (Always Trust).

  Korenska potrdila izdajateljev SIGEN-CA in SIGOV-CA (staro in novo) so dosegljiva na tej povezavi, za druge izdajatelje se morate pozanimati pri samih izdajateljih.

Podrobnejša navodila

Namestitev komponente

Licenca za uporabo podpisne komponente proXSign v aplikacijah javnega sektorja

Potrdila izdajateljev SIGEN-CA in SIGOV-CA

Preizkus podpisovanja s komponento proXSign