Overitelj digitalnih potrdil na Ministrstvu za javno upravo
Tržaška cesta 21
1000 Ljubljana
Slovenija

 

Vlada RS MJU Domov English Domov

Nameščanje komponente Proxsign 2.1.1.72 v operacijski sistem Windows

Podpisno komponento namestite tako, da zaženete program za namestitev komponente, potrdite vse korake in pustite, da se na koncu komponenta tudi zažene. Če je potem preizkus podpisovanja uspešen, je to vse, sicer natančno sledite navodilom v naslednjih vrsticah.

Preverite, da je podpisna komponenta zagnana. V skupini ikon na dnu namizja desno se mora nahajati ikona SETCCE proXSign (). S klikom na ikono se odpre okno podpisne komponente, v katerem se mora nahajati vaše osebno potrdilo, s katerim podpisujete. V tem oknu preverite tudi, da imate nameščeno verzijo 2.1.1.72 ali novejšo. Za starejše verzije navodila na tej strani ne veljajo.

Podpisna komponenta uporablja sistemsko ali Firefoxovo shrambo potrdil, glede na to, v kateri shrambi najde vaše osebno potrdilo. Če se vaše potrdilo nahaja samo v sistemski shrambi ali v obeh shrambah ali če uporabljate potrdilo na pametni kartici (ali ključku), komponenta uporablja sistemsko shrambo (tudi kadar uporabljate Firefox). Preverite, da se vaše osebno potrdilo nahaja vsaj v eni od obeh shramb.

Sistemsko shrambo odprete iz Internet Explorerja z izbirami Orodja (zobnik desno zgoraj, tipka Alt-X) Internetne možnosti -> zavihek Vsebina -> gumb Potrdila -> zavihek Osebna.

Firefoxovo shrambo imate samo, če uporabljate Firefox. Odprete jo iz menija v Firefoxu z izbirami (Orodja) -> Možnosti -> Napredno -> Digitalna potrdila -> gumb "Preglej digitalna potrdila" -> zavihek "Vaša digitalna potrdila".

V shrambi, kjer podpisna komponenta najde vaše osebno potrdilo, morajo biti v ustreznih razdelkih vpisana tudi korensko in morebitna vmesna potrdila izdajatelja, ki je izdal vaše osebno potrdilo. Če je izdajatelj SIGEN-CA ali SIGOV-CA, si lahko uvozite potrebna potrdila iz te strani. Za ostale izdajatelje se morate pozanimati pri njih. Če njihovo korensko potrdilo ni vključeno v namestitev Windowsa in Firefoxa, vam morajo povedati, kje ga lahko dobite. Če uporabljate Firefox, priporočamo, da korensko in vmesna potrdila namestite v obe shrambi.

Uporabniki Firefoxa morate v Firefoxovi shrambi pod zavihkom "Overitelji" imeti nameščeno tudi korensko potrdilo overitelja "SETCCE", da Firefox zaupa podpisni koponenti. več o tem...

Podrobnejša navodila

Namestitev komponente

Preizkus podpisovanja s komponento proXSign

Odpravljanje težav

Licenca za uporabo podpisne komponente proXSign v aplikacijah javnega sektorja

Potrdila izdajateljev SIGEN-CA in SIGOV-CA